Automatiseringskeuzes van de belastingdienst verhinderen navordering

Door Beheerder ~ 10 januari 2011. Opgeslagen onder: Formeel belastingrecht, Inkomstenbelasting, Opmerkelijk Nieuws, Specialisaties.

De belastingdienst heeft de aanslagregeling verregaand geautomatiseerd.
De keuzes die de belastingdienst daarbij heeft gemaakt verhinderden navordering in deze zaak. Belanghebbende was er na overleg met een belastingadviseur achtergekomen dat hij te weinig had aangegeven en diende een nieuwe elektronische aangifte in. De eerste aangifte was op dat moment al verwerkt. Door de systematische keuzes van de belastingdienst konden verwerkte gegevens niet meer worden gecorrigeerd. De inspecteur legt een navorderingsaanslag op die afwijkt van de gecorrigeerde aangifte.

In het beroep wat volgde heeft Michiel Opgenoort van Holland Tax Consult  mede stelling genomen tegen de automatiseringsproblemen bij de belastingdienst en wint op grond daarvan de procedure voor Gerechtshof. De navorderingsaanslag inkomstenbelasting wordt wegens het ontbreken van een ‘nieuw feit’ geheel vernietigd.  Het niet tijdig inzien van een tweede elektronische aangifte door de inspecteur vormt namelijk een ambtelijk verzuim. Dat geldt volgens het gerechtshof ook als dat ‘zien’ wordt overgelaten aan een geautomatiseerd systeem. Dat de belastingdienst door haar keuzes bij de automatisering de verwerking niet meer kan corrigeren is een risico voor de belastingdienst. Bron: Gerechtshof Arnhem d.d. 14 december 2010, nr. 10/00280

Laat een reactie achter