Erf- en schenkbelasting gewijzigd

Door Henk Oostdam ~ 16 december 2009. Opgeslagen onder: Estate planning, Opmerkelijk Nieuws, Schenkingsrecht, Successierecht.

Het schenken van een onderneming is weer fiscaal voordeliger geworden. De Eerste Kamer heeft ingesteld met de wijziging van de successiewet. De snelle behandeling van de wijzigingsvoorstellen van Staatssecretaris De Jager zorgt er voor dat per 1 januari 2010 de tarieven fors lager zijn. Daarnaast worden de vrijstellingen voor partners* en kinderen groter en wordt het erven van ondernemingen minder zwaar belast.
Er zijn echter ook een paar flinke nadelen. Vruchtgebruik van zaken die alvast aan de kinderen zijn geschonken wordt alsnog belast als de vruchtgebruiker overlijdt. Familie kapitaal in een trust, al jaren een doorn in het oog van Financiën, wordt nu ook veel sneller in de heffing betrokken.
Hoewel het erven van ondernemingen beter geregeld wordt, wordt de onderneming ook scherper afgebakend. Beleggingsvermogen in een besloten vennootschap geldt niet als onderneming. Zo de estate planning nog niet herzien is, dan is nu toch het moment aangebroken om uw plannen voor het onvermijdelijke aan te passen en fiscaal te optimaliseren aan de gewijzigde wetgeving.

* als parter voor het successierecht gelden per 1 januari 2010 gehuwden en partners met samenlevingsovereenkomst waarbij in ieder geval de wederzijdse zorgplicht in een notarieel verleden akte is overeengekomen.

Laat een reactie achter