Bijtelling ondanks rijverbod

Door Henk Oostdam ~ 23 januari 2009. Opgeslagen onder: Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Opmerkelijk Nieuws.

Een werknemer kreeg een herseninfarct en mocht niet meer rijden in de auto van de zaak, die hij van zijn werkgever privé mocht gebruiken. Tijdens zijn ziekte moest de werknemer daarvoor wel “gewoon” belasting betalen.  De betreffende man kreeg hersenletsel en gaf later via zijn belastingaangifte op dat hij tijdens de revalidatieperiode geen auto mocht rijden van zijn artsen. Hij vroeg gedurende de zeven maanden van zijn ziekte om vermindering van de zogeheten bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak. Toch wilde de fiscus dat hij over zijn ziekteperiode belasting betaald.

Familie kan auto wel gebruiken.

De rechtbank geeft de Belastingdienst daarin gelijk: de vrouw en kinderen van de man hadden de auto immers wel kúnnen gebruiken. Ook dat is privé gebruik en dus moet de zieke werknemer daarvoor de bijtelling betalen. Dat de auto al die maanden geen centimeter had gereden, maakte niet uit. 

‘Onenigheid over de bijtelling komt vaak voor’, zegt een woordvoerster van de Belastingdienst. ‘Werknemers moeten zelf zien te voorkomen dat anderen de bedrijfsauto privé gebruiken. Ook als ze ziek zijn. Dat kan door de sleutels in te leveren bij hun werkgever of te bellen dat ze er niet meer in willen rijden. Helaas is dat niet altijd bekend.”

Laat een reactie achter